De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de ontbossingsverordening (EUDR) niet eind dit jaar te laten ingaan, maar twaalf maanden later. Voor grote bedrijven zou dit zijn op 30 december 2025 en voor micro- en kleine ondernemingen op 30 juni 2026. Hiervoor is wel de goedkeuring van het Europees Parlement en de Raad van de EU nodig.
De Europese Commissie ziet een extra ‘inwerkperiode’ van 12 maanden als evenwichtige oplossing om operators over de hele wereld te ondersteunen bij een soepele implementatie van de ontbossingsverordening (EUDR). De doelstellingen en inhoud van de wet blijven ongewijzigd.
De Commissie zelf was nog niet klaar met haar eigen voorbereidingen. Hierdoor kunnen bedrijven zich niet fatsoenlijk voorbereiden. Ook op dit gebied heeft de Commissie nu stappen gezet. Ze heeft een guidance document gepubliceerd, die bedrijven en toezichthouders meer duidelijkheid over de werking van de wet moet geven.
Het document is verdeeld in 11 hoofdstukken en dekt onderwerpen als wettelijke vereisten, de tijdlijn, landbouwgebruik en verduidelijkingen over welke producten onder de verordening vallen. Al deze onderwerpen worden ondersteund door praktijkscenario’s. Ook belangrijke definities, bijvoorbeeld van een operator of het begrip ‘plaatsing op de markt’, worden behandeld. Op 2 oktober heeft de Commissie ook de lijst met meest gestelde vragen over de EUDR bijgewerkt met meer dan 40 nieuwe antwoorden op vragen van verschillende belanghebbenden wereldwijd.
Een van de wettelijk afgesproken taken van de Commissie rond de EUDR is om landen in de wereld te classificeren volgens laag, gemiddeld of hoog risico. Dit was nog niet gedaan, maar de Commissie publiceerde op 2 oktober 2024 in ieder geval de principes van de methodologie die ze zal gebruiken voor de benchmark.
Een grote meerderheid van de landen wereldwijd zal worden geclassificeerd als ‘laag risico’, aldus de Commissie, zodat de aandacht kan uitgaan naar landen waar de ontbossingsuitdagingen het meest acuut zijn.
De Commissie wil voor de implementatie van de ontbossingsverordening nauwer samenwerken met partnerlanden en zal ook specifiek de zorgen over kleine boeren meenemen. Die dreigen nu klanten te verliezen als ze het papierwerk voor de EUDR niet in orde weten te krijgen.
Het informatiesysteem waar bedrijven hun due diligence-verklaringen kunnen uploaden, is volgens de Commissie begin november gereed om registraties te accepteren. Het zal vervolgens volledig operationeel zijn in december 2024. Operators en handelaren kunnen hun due diligence-verklaringen al indienen vóórdat de wet van kracht wordt.
Als de ontbossingswet inderdaad 12 maanden later ingaat, biedt dit ondernemers een extra jaar en de broodnodige tijd om IT-systemen en processen in te regelen en te testen. Wel zijn er nog steeds zorgen over de stabiliteit en koppelingsmogelijkheden van het systeem.
De Europese ontbossingsverordening heeft als doel ervoor te zorgen dat een reeks belangrijke goederen die in de Europese Unie (EU) op de markt worden gebracht, niet langer bijdragen aan ontbossing en bosdegradatie in de EU en elders in de wereld. Ontbossing en bosdegradatie zijn belangrijke aandrijvers van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, de twee belangrijkste milieuproblemen van onze tijd. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties schat dat tussen 1990 en 2020 420 miljoen hectare bos verloren is gegaan door ontbossing, een gebied groter dan dat van de EU.
Bron: evofenedex.